Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej o celu ich stosowania oraz zmianie ustawień plików "cookies" w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików "cookies", zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

Kiedy i jak przycinać drzewa i krzewy owocowe

Drzewa i krzewy owocowe do dobrego wzrostu, no i oczywiście plonowania, potrzebują systematycznego cięcia. Bardzo ważne są terminy tego zabiegu. Często używane w poradnikach określenie ,,zimowe cięcie’’ wcale nie oznacza, że możesz wziąć do ręki piłę i ciąć po kolei swoje drzewa w styczniu, czy w środku lutego, nie zważając na śnieg i mróz.

Tak naprawdę zimowe cięcie rozpoczynamy na przedwiośniu, czyli pod koniec lutego albo na początku marca. Według kalendarza jest to zima, ale juz nie taka jak w styczniu. Jeżeli zaniedbałeś swoje drzewa albo odziedziczyłeś sad niepielęgnowany przez lata, zrób sobie plan cięcia na najbliższy rok. Mamy nadzieję, że pomogą ci w tym nasze rysunki.

Nie wszystkie drzewa i krzewy rozpoczynają wiosenną wegetację o jednakowej porze i nie wszystkie są jednakowo odporne na zimno. Na pewno zauważyłeś, że agrest bardzo wcześnie wypuszcza listki. Także wcześnie, ale trochę później pękają pączki porzeczek. Te krzewy zupełnie nie boją się zimna i z powodzeniem możesz właśnie od nich rozpocząć już pod koniec lutego cięcie polegające na odmłodzeniu zaniedbanych krzaków, jak i usunięciu kilku starszych gałęzi. Na przełomie lutego i marca możesz się zabrać za jabłonie i grusze. Nie wszystkie jabłonie są jednakowo odporne na mróz, do wcześniejszego cięcia nadaje się m.in. papierówka i Lobo.                              

Natomiast przycinanie młodych wiśni, czereśni i śliw, a także usuwanie starych konarów tych drzew zaplanuj na drugą połowę marca, gdyż są bardziej wrażliwe na choroby i na przemarznięcie. O tej porze roku nie przycinamy pojedynczych gałązek wiśni, czereśni i śliw, gdyż taki zabieg mógłby spowodować atak chorób bakteryjnych (rak) i grzybowych, bowiem bakterie miałyby łatwy dostęp do tkanek drzewa przez liczne miejsca cięcia. Natomiast usunięcie w tym czasie 2-3 większych konarów nie będzie groźne, jeżeli rany po nich zabezpieczysz śodkami grzybobójczymi.


Końcowy etap zimowego cięcia przypada w kwietniu i właśnie wtedy przycinaj najbardziej wrażliwe na przemarzanie brzoskwinie i morele. Na początku lata, czyli w czerwcu, jest dobra pora na wyłamywanie, a w lipcu na wycinanie wilków na jabłoniach i gruszach. W lipcu rozpoczyna się cięcie letnie, które z przerwami trwa do końca sierpnia.


Po owocowaniu wiśni, czereśni, śliw, czyli drzew pestkowych jest dobra pora na przycinanie gałązek w celu pobudzenia ich do obfitszego owocowania w przyszłym roku. O tej porze drzewo nie rośnie tak silnie, jak wiosną, więc całą energię może skierowć na tworzenie pąków kwiatowych. Poza tym cięcie letnie jest lepsze dla zdrowia drzew pestkowych, gdyż w tym okresie są one mniej narażone na choroby bakteryjne, które atakują głównie w mokrych i zimnych porach roku. Latem tniemy także jabłonie i grusze po to, by usunąć nadmiar dużych, młodych gałęzi wyrastających na górze korony. 

Wszystkie nowo posadzone agresty i porzeczki musisz zdecydowanie przyciąć na wysokości 15-20 cm po to, by się rozkrzewiły. Zrób to wiosną niezależnie od tego, czy posadziłeś krzewy jesienią, czy wiosną. Potem przez trzy lata możesz zostawić je w spokoju, wycinaj tylko gałązki ułamane, krzyżujące się lub leżące na ziemi.

Tak przycinamy młode krzewy pierwszy raz

Krzewy możesz posadzić jesienią albo wiosną, ale przycinaj je tylko wiosną

 

 W kolejnych latach dorosłe agresty i porzeczki kolorowe, czyli czerwone i białe przycinamy nieco inaczej niż porzeczki czarne. Agresty i porzeczki kolorowe najlepiej owocują na gałązkach 3-4-letnich, więc co roku wiosną musisz usuwać tuż przy ziemi kilka najstarszych gałęzi, czyli tych, które mają ponad 5 lat. Oprócz tego powinieneś skrócić 2-letnie gałązki mniej więcej o 1/3 po to, by wytworzyły się na nich owoconośne krótkopędy. 

Tak przycinaj co roku dorosłe agresty i porzeczki kolorowe (czerwone i białe)

 

 Natomiast porzeczka czarna najwięcej owoców zawiązuje na pędach jednorocznych i dwuletnich. A więc jej coroczne cięcie polega na usuwaniu tuż przy ziemi gałązek starszych niż 3-letnie. Poznasz je po tym, że ich kora jest ciemna i układają się poziomo, często blisko powierzchni gruntu. Gałązek porzeczki czarnej nie skracamy. 

Tak przycinaj co roku porzeczki czarne

 

Jeżeli informacje z tego artykułu były dla Ciebie przydatne, podziel sie nim proszę ze znajomymi, klikając przycisk "Lubię to!" to górze strony. Dzięki!

 Lucyna Grabowska, ogrodniczka

Słowa kluczowe: drzewa owocowe cięcie, krzewy owocowe cięcie, jabłoń, grusza, wiśnia, brzoskwinia, czereśnia, wiśnia, śliwa, jabłoń lobo, papierówka, agrest, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, nektaryna, morela

 

Popularne tagi

pomidor fiołek wonny pierwiosnek łyszczak wawrzynek główkowy rokitnik pospolity iglaki roszponka złotlin japoński pleniflora palma hortensja bukietowa dereń jadalny wiśnia anafalis bukszpan magnolia gwiaździsta ligustr pospolity laurowiśnia wawrzynek wilczełyko sosna agrest tawułka pelargonia rośliny róża parkowa porzeczka czarna chryzantema sumak octowiec słonecznik karagana syberyjska tawuła wczesna pięciornik krzewiasty cebulowe rośliny nawożenie morela siew budleja modrzew irga pozioma sosna czarna grusza begonia bulwiasta róża pnąca szeflera powojnik eszolcja porzeczka czerwona trawnik zakładanie paciorecznik wysoka grządka lawenda pigwowiec wrzosiec bergenia nektaryna mak wschodni fiołek afrykański pomidory pelargonie sosna żółta ostrokrzew kalarepa rośliny pod drzewa śliwa trawnik koszenie żylistek dławisz tuja przędziorek zapobieganie maciejka dynia ciemiernik rojnik mączlik gęsiówka hortensja ogrodowa kalina koralowa łubin ubiorek wiecznie zielony bez czarny aksamitki róża wielkokwiatowa szpinak winorośl włóknina forsycja świerk kłujący klon polny porzeczka krwista lilia jałowiec magnolia japońska groszek wiosenny czarnuszka fiołek pierwiosnek róże czereśnia iglaki cięcie nemezja tamaryszek serduszka przylaszczka mieczyk kolkwicja chińska odchwaszczanie żagwin dalia liliowiec czosnek złotokap fuksja uprawa berberys barwinek zawciąg nadmorski budleja dawida mahonia pospolita rzodkiewka lilia tygrysia cukinia smagliczka zawilec japoński jałowiec sabiński chiastofil brzoskwinia kopytnik turzyca pagórkowa podlewanie tygrysówka grabienie
Na Ogrodowej

Portrety roślin

zobacz więcej »
Przetacznik goryczkowaty 'Alba'

Przetacznik goryczkowaty 'Alba'
Veronica gentianoides 'Alba'

Ciekawa niska rozetowa bylina tworząca gęstą darń. W warunkach naturalnych występuje na Kaukazie i w Azji Mniejszej. Dolne liście są grube, jajowate lub podługowate długości 3 - 8 cm, zwykle całobrzegie, długo utrzymują wartości dekoracyjne, pod warunkiem, że gleba jest umiarkowanie wilgotna, niewysychająca latem.

Płomyk wiechowaty

Płomyk wiechowaty
Phlox paniculata

Osoby wychowane na wsi znają tę bylinę bardzo dobrze, gdyż rośnie prawie w każdym ogródku. Płomyk jest doskonale widoczny, gdyż jego kwiaty zebrane w wiechy są osadzone na wysokich łodygach i mają jaskrawe kolory.

Dereń jadalny

Dereń jadalny
Cornus mas

Dereń jadalny, nazywany też dereniem właściwym, śmiało można zaliczyć do najcenniejszych krzewów. Jest atrakcyjny zarówno jako roślina ozdobna, jak i użyteczna, bo z owoców można zrobić dżemy, konfitury, nalewki, m.in. słynną dereniówkę i wina.

napisz do nas

Czytelnicy o nas

"Co, gdzie, obok czego można, a obok czego nie... Lektura waszego miesięcznika to prawdziwa przyjemność. Oby tak dalej!"

Arkadiusz Kowalski

Miesiecznik jest wspaniały. Ciągle korzystam z informacji i porad w nim zawartych. Znajomi także zwracają sie do mnie z pytaniami dotyczącymi roślin, gdyż wiedzą, że zawsze dzieki "Twojemu ogrodnikowi" znajdę na nie odpowiedź.

Anna Bar

"Dziękuję za piękny, interesujący i bardzo przydatny zwykłym działkowcom - miłośnikom roślin - nie profesjonalistom - miesięcznik Twój Ogrodnik. Kupuję go od ponad roku. Nie jestem prenumeratorką, ale entuzjastką tego wydawnictwa, propagując go wśród znajomych (...)"

Wanda Malinowska