Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej o celu ich stosowania oraz zmianie ustawień plików "cookies" w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików "cookies", zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

Dynia - smaczna, lecz wymagająca

Dynie coraz częściej staramy się uprawiać w ogrodach, gdyż ma wiele zalet. To istna skarbnica pożytecznych dla nas składników - karotenu (prowitaminy A), cukrów i innych związków mineralnych, natomiast nie gromadzi metali ciężkich. Jest przy tym lekkostrawna i przede wszystkim bardzo smaczna - zupą z dyni nie wzgardzi największy niejadek. No i jest też niezaprzeczalną ozdobą ogrodu, gdyż jej owoce występują w rozmaitych kształtach i kolorach. Nie jest to jednak roślina łatwa w uprawie. Co robić, żeby się udała, a czego się wystrzegać - dowiecie się z tego artykułu.

Dynie najlepiej sadzić w miejscach słonecznych i zacisznych na żyznej, przepuszczalnej glebie. Są wrażliwe na niskie temperatury (nawet dłużej utrzymująca się temperatura ok. 8 st. C całkowicie hamuje wzrost roślin), dlatego rozsadę dyni należy wysadzać do gruntu już po tzw. "zimnych ogrodnikach", czyli w drugiej połowie maja. Młode rośliny mogą nawet okresowo wiednąć podczas wiosennych ochłodzeń, nie wolno ich wtedy dodatkowo dokarmiać i podlewać, bo to może spowodować, iż roślina zwiędnie nieodwracalnie.Ziemię, w której sadzimy dynie, warto okryć włókniną, co ograniczy wahania temperatury i wilgotności gleby, które im zdecydowanie nie służą

Dyniom dobrze służy miejsce obok kompostownika, gdzie mogą czerpać niezbędne dla swego rozwoju składniki pokarmowe. Uprawiając je należy dbać o regularne nawadnianie, jednakże woda do tego użyta musi być odstała, a nie zimna prosto z wodociągu. W warunkach stresowych roślina nie tworzy kwiatów żeńskich, na których będą zawiązki owoców. Ważne jest także odpowiednie nawożenie - przy zbyt dużej ilości fosforu w stosunku do azotu i potasu sytuacja będzie podobna.

Młode dynie podlewajcie wyłącznie odstałą wodą Młode dynie podlewajcie wyłącznie odstałą wodą

Nie można dopuścić, aby dynie rosły w sposób niekontrolowany, gdyż wtedy owoce będą niewielkie. W połowie sierpnia należy wierzchołki wszystkich pędów uszczknąć tuż za ostatnim owocem, wyciąć pedy nie owocujące, a same zawiązki owoców przerzedzić do 3-4 na gałązce w przypadku dyń o dużych owacach i 7-8 w przypadku tych o rozmiarach średnich. Podczas dojrzewania owoców dynia musi mieć zapewniony regularny dostęp do wody i składników pokarmowych, za co odwdzięczy się nam smacznymi owocami odpowiedniej wielkości.

Pędy dyni najlepiej przyciąć tuż za ostatnim dorodnym młodym owocem Pędy dyni najlepiej przyciąć tuż za ostatnim dorodnym młodym owocem

Dojrzałe dynie najlepiej przechowywać w temp .10-12 st. C. na werandzie czy poddaszu (w odpowiednich warunkach można je utrzymać w dobrym stanie nawet przez pół roku!). Nie służy im piwnica, gdyż zwykle jest tam dość wilgotno, co powoduje szybkie psucie się owoców. Również niższa temperatura panująca w pomieszczeniu, gdzie leżą dynie,  może spowodować ich gnicie. Jeżeli zebraliśmy je już po przymrozkach, musimy zużyć je szybko, gdyż nawet lekko przemarznięte nie nadają się już do dłuższego przechowywania.

Starajmy się zebrać dynie przed pierwszymi przymrozkami, wtedy będziemy mogli dłużej je przechować Starajmy się zebrać dynie przed pierwszymi przymrozkami, wtedy będziemy mogli dłużej je przechować

 

Popularne tagi

fiołek złotokap przędziorek zapobieganie sumak octowiec szeflera bergenia iglaki palma fiołek wonny róże łubin cebulowe rośliny nawożenie groszek wiosenny zawciąg nadmorski mak wschodni czosnek świerk kłujący kalarepa żagwin porzeczka krwista porzeczka czarna klon polny gęsiówka chryzantema śliwa roszponka róża parkowa porzeczka czerwona tawuła wczesna bez czarny rokitnik pospolity pelargonie pomidor lilia anafalis winorośl nemezja magnolia japońska lilia tygrysia wiśnia pięciornik krzewiasty dynia ubiorek wiecznie zielony ostrokrzew czereśnia magnolia gwiaździsta agrest odchwaszczanie jałowiec żylistek złotlin japoński pleniflora pomidory irga pozioma budleja ligustr pospolity tygrysówka modrzew morela hortensja ogrodowa mahonia pospolita pigwowiec rojnik siew karagana syberyjska wysoka grządka jałowiec sabiński iglaki cięcie włóknina kolkwicja chińska tuja fiołek afrykański berberys maciejka wrzosiec tawułka rośliny smagliczka brzoskwinia mączlik sosna żółta róża wielkokwiatowa pelargonia przylaszczka eszolcja dereń jadalny nektaryna fuksja uprawa sosna grabienie forsycja begonia bulwiasta podlewanie mieczyk turzyca pagórkowa rzodkiewka paciorecznik sosna czarna chiastofil bukszpan pierwiosnek powojnik wawrzynek główkowy rośliny pod drzewa dalia serduszka szpinak wawrzynek wilczełyko róża pnąca słonecznik cukinia czarnuszka lawenda pierwiosnek łyszczak ciemiernik barwinek liliowiec grusza trawnik zakładanie dławisz budleja dawida laurowiśnia hortensja bukietowa trawnik koszenie kopytnik kalina koralowa tamaryszek aksamitki zawilec japoński
Na Ogrodowej

Portrety roślin

zobacz więcej »
Floks wiechowaty

Floks wiechowaty
Phlox paniculata

Lato – czas wypoczynku, marzeń i lenistwa. Zamknijcie więc, proszę, na chwilę oczy i oddajcie się błogim marzeniom. Wyobraźcie sobie piękne sielankowe krajobrazy polskiej wsi. Male, drewniane chaty, ich przydomowe ogródki, pełne barwnych i pachnących kwiatów. Pospacerujcie po tych ogródkach, czy widzicie tam floksy wiechowate? Na pewno, gdyż są to rośliny, które goszczą w każdym, nawet najmniejszym ogródku. Rosną w redakcyjnym ogrodzie "Twojego Ogrodnika" (ale to oczywiste), rosły u mojej babci, rosną u mojej teściowej i każdej sąsiadki, więc muszą rosnąć też i u Ciebie.

Tarnina

Tarnina
Prunus spinosa

Tarnina może rosnąć dosłownie wszędzie, byle miejsce było dostatecznie słoneczne. Najczęściej można ją spotkać w naturze, na polach, na zboczach, na skraju lasu. W ogrodach prawie jej nie widać, bo, niestety, sadzonki tego krzewu raczej trudno kupić. Jeśli podobają ci się dzikie zakątki i masz dostatecznie dużo miejsca, posadź tarninę, która utworzy gąszcz nie do przebycia.

Dereń jadalny

Dereń jadalny
Cornus mas

Dereń jadalny, nazywany też dereniem właściwym, śmiało można zaliczyć do najcenniejszych krzewów. Jest atrakcyjny zarówno jako roślina ozdobna, jak i użyteczna, bo z owoców można zrobić dżemy, konfitury, nalewki, m.in. słynną dereniówkę i wina.

napisz do nas

Czytelnicy o nas

Miesiecznik jest wspaniały. Ciągle korzystam z informacji i porad w nim zawartych. Znajomi także zwracają sie do mnie z pytaniami dotyczącymi roślin, gdyż wiedzą, że zawsze dzieki "Twojemu ogrodnikowi" znajdę na nie odpowiedź.

Anna Bar

"Co, gdzie, obok czego można, a obok czego nie... Lektura waszego miesięcznika to prawdziwa przyjemność. Oby tak dalej!"

Arkadiusz Kowalski

"Dziękuję za piękny, interesujący i bardzo przydatny zwykłym działkowcom - miłośnikom roślin - nie profesjonalistom - miesięcznik Twój Ogrodnik. Kupuję go od ponad roku. Nie jestem prenumeratorką, ale entuzjastką tego wydawnictwa, propagując go wśród znajomych (...)"

Wanda Malinowska