Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej o celu ich stosowania oraz zmianie ustawień plików "cookies" w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików "cookies", zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

Dynia - smaczna, lecz wymagająca

Dynie coraz częściej staramy się uprawiać w ogrodach, gdyż ma wiele zalet. To istna skarbnica pożytecznych dla nas składników - karotenu (prowitaminy A), cukrów i innych związków mineralnych, natomiast nie gromadzi metali ciężkich. Jest przy tym lekkostrawna i przede wszystkim bardzo smaczna - zupą z dyni nie wzgardzi największy niejadek. No i jest też niezaprzeczalną ozdobą ogrodu, gdyż jej owoce występują w rozmaitych kształtach i kolorach. Nie jest to jednak roślina łatwa w uprawie. Co robić, żeby się udała, a czego się wystrzegać - dowiecie się z tego artykułu.

Dynie najlepiej sadzić w miejscach słonecznych i zacisznych na żyznej, przepuszczalnej glebie. Są wrażliwe na niskie temperatury (nawet dłużej utrzymująca się temperatura ok. 8 st. C całkowicie hamuje wzrost roślin), dlatego rozsadę dyni należy wysadzać do gruntu już po tzw. "zimnych ogrodnikach", czyli w drugiej połowie maja. Młode rośliny mogą nawet okresowo wiednąć podczas wiosennych ochłodzeń, nie wolno ich wtedy dodatkowo dokarmiać i podlewać, bo to może spowodować, iż roślina zwiędnie nieodwracalnie.Ziemię, w której sadzimy dynie, warto okryć włókniną, co ograniczy wahania temperatury i wilgotności gleby, które im zdecydowanie nie służą

Dyniom dobrze służy miejsce obok kompostownika, gdzie mogą czerpać niezbędne dla swego rozwoju składniki pokarmowe. Uprawiając je należy dbać o regularne nawadnianie, jednakże woda do tego użyta musi być odstała, a nie zimna prosto z wodociągu. W warunkach stresowych roślina nie tworzy kwiatów żeńskich, na których będą zawiązki owoców. Ważne jest także odpowiednie nawożenie - przy zbyt dużej ilości fosforu w stosunku do azotu i potasu sytuacja będzie podobna.

Młode dynie podlewajcie wyłącznie odstałą wodą Młode dynie podlewajcie wyłącznie odstałą wodą

Nie można dopuścić, aby dynie rosły w sposób niekontrolowany, gdyż wtedy owoce będą niewielkie. W połowie sierpnia należy wierzchołki wszystkich pędów uszczknąć tuż za ostatnim owocem, wyciąć pedy nie owocujące, a same zawiązki owoców przerzedzić do 3-4 na gałązce w przypadku dyń o dużych owacach i 7-8 w przypadku tych o rozmiarach średnich. Podczas dojrzewania owoców dynia musi mieć zapewniony regularny dostęp do wody i składników pokarmowych, za co odwdzięczy się nam smacznymi owocami odpowiedniej wielkości.

Pędy dyni najlepiej przyciąć tuż za ostatnim dorodnym młodym owocem Pędy dyni najlepiej przyciąć tuż za ostatnim dorodnym młodym owocem

Dojrzałe dynie najlepiej przechowywać w temp .10-12 st. C. na werandzie czy poddaszu (w odpowiednich warunkach można je utrzymać w dobrym stanie nawet przez pół roku!). Nie służy im piwnica, gdyż zwykle jest tam dość wilgotno, co powoduje szybkie psucie się owoców. Również niższa temperatura panująca w pomieszczeniu, gdzie leżą dynie,  może spowodować ich gnicie. Jeżeli zebraliśmy je już po przymrozkach, musimy zużyć je szybko, gdyż nawet lekko przemarznięte nie nadają się już do dłuższego przechowywania.

Starajmy się zebrać dynie przed pierwszymi przymrozkami, wtedy będziemy mogli dłużej je przechować Starajmy się zebrać dynie przed pierwszymi przymrozkami, wtedy będziemy mogli dłużej je przechować

Twój ogrodnik - okładka

Twój ogrodnik - co miesiąc w Twoim kiosku!

Maj-Czerwiec 2018 (182)

 

Popularne tagi

iglaki cięcie laurowiśnia złotlin japoński pleniflora modrzew pomidory pelargonie lawenda szeflera grusza złotokap żagwin grabienie rokitnik pospolity winorośl trawnik koszenie agrest morela turzyca pagórkowa czereśnia róża wielkokwiatowa aksamitki paciorecznik hortensja bukietowa czarnuszka pomidor tawuła wczesna przędziorek zapobieganie budleja dawida groszek wiosenny kalarepa dynia nemezja cebulowe rośliny nawożenie kalina koralowa powojnik sosna czarna forsycja bergenia podlewanie włóknina wysoka grządka dalia świerk kłujący wiśnia trawnik zakładanie eszolcja łubin mączlik chiastofil sosna żółta berberys tygrysówka żylistek irga pozioma porzeczka czarna fiołek wonny bukszpan anafalis magnolia japońska serduszka brzoskwinia pigwowiec porzeczka krwista karagana syberyjska mieczyk dereń jadalny klon polny ostrokrzew odchwaszczanie rośliny pod drzewa róża pnąca maciejka siew wrzosiec iglaki ciemiernik sosna rzodkiewka róże róża parkowa przylaszczka nektaryna fiołek afrykański porzeczka czerwona bez czarny tuja jałowiec pierwiosnek lilia fiołek ligustr pospolity jałowiec sabiński kolkwicja chińska pięciornik krzewiasty mak wschodni śliwa smagliczka gęsiówka chryzantema rośliny hortensja ogrodowa słonecznik mahonia pospolita pelargonia pierwiosnek łyszczak begonia bulwiasta roszponka liliowiec budleja zawilec japoński barwinek palma wawrzynek wilczełyko ubiorek wiecznie zielony sumak octowiec czosnek szpinak fuksja uprawa dławisz tamaryszek zawciąg nadmorski cukinia lilia tygrysia magnolia gwiaździsta rojnik wawrzynek główkowy tawułka kopytnik
Na Ogrodowej

Portrety roślin

zobacz więcej »
Dereń jadalny

Dereń jadalny
Cornus mas

Dereń jadalny, nazywany też dereniem właściwym, śmiało można zaliczyć do najcenniejszych krzewów. Jest atrakcyjny zarówno jako roślina ozdobna, jak i użyteczna, bo z owoców można zrobić dżemy, konfitury, nalewki, m.in. słynną dereniówkę i wina.

Hortensja drzewkowata 'Anabelle'

Hortensja drzewkowata 'Anabelle'
Hydrangea arborescens 'Anabelle'

To jedna z najładniejszych odmian o przepięknych, olbrzymich kwiatostanach, które mogą mieć średnicę 20, a nawet 30 cm. Kwiaty zawiązują się na szczycie jednorocznych pędów wytworzonych w danym roku. Rozwijają się od połowy czerwca do końca września, a pełnia kwitnienia przypada na lipiec i sierpień.

Ostrożeń łąkowy  ‘Atropurpureum’

Ostrożeń łąkowy ‘Atropurpureum’
Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’

Na pewno znacie osty, które są uciążliwym zielskiem w naszych ogrodach. Jednak spośród ostrożeni, zwanych potocznie ostami, można wyróżnić kilka ozdobnych gatunków.

napisz do nas

Czytelnicy o nas

Miesiecznik jest wspaniały. Ciągle korzystam z informacji i porad w nim zawartych. Znajomi także zwracają sie do mnie z pytaniami dotyczącymi roślin, gdyż wiedzą, że zawsze dzieki "Twojemu ogrodnikowi" znajdę na nie odpowiedź.

Anna Bar

"Co, gdzie, obok czego można, a obok czego nie... Lektura waszego miesięcznika to prawdziwa przyjemność. Oby tak dalej!"

Arkadiusz Kowalski

"Dziękuję za piękny, interesujący i bardzo przydatny zwykłym działkowcom - miłośnikom roślin - nie profesjonalistom - miesięcznik Twój Ogrodnik. Kupuję go od ponad roku. Nie jestem prenumeratorką, ale entuzjastką tego wydawnictwa, propagując go wśród znajomych (...)"

Wanda Malinowska