Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej o celu ich stosowania oraz zmianie ustawień plików "cookies" w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików "cookies", zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

Kalendarz prac w warzywniku

Mając własny, choćby niewielki, kawałek ziemi, albo nawet balkonowe skrzynki, możecie pokusić się o wyhodowanie ziół czy mini-pomidorków, które przydadzą się w kuchni i warto mieć je zawsze świeże pod ręką. A gdy już złapiecie bakcyla, nawet uprawa dyni nie będzie wam straszna. Ten kalendarz pomoże zaplanować pracę w warzywniku przez cały rok i przygotuje na nowe ogrodnicze wyzwania.

Październik
Jeśli nie było przymrozków, to teraz zbierz ostatnie dynie, cukinie, fasolę szparagową. Zlikwiduj uprawy, posprzątaj resztki. Zbadaj odczyn gleby, może trzeba ją zwapnować. Pod koniec miesiąca przekop nawozy zielone wysiane latem; wysokie rośliny przedtem rozdrobnij ostrym szpadlem, wtedy łatwiej je przekopać. Niektóre uprawy jesienne (szpinak, rzodkiewka, sałata, koper, kapusta pekińska) przykryj agrowłókniną, aby przedłużyć okres zbioru. Jeszcze raz przerób pryzmę kompostową; oddziel dobry, gotowy kompost, przesiewając go na oddzielną pryzmę, a nierozłożone resztki przeznacz do ponownego kompostowania. Okryj pryzmę po bokach i z góry słomą lub liśćmi.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Listopad
Zbierz ostatnie warzywa korzeniowe i kapustne. W warzywniku zostaje jarmuż i brukselka; możesz je sukcesywnie zbierać, są smaczniejsze po przemarznięciu. Przed zamarznięciem nawieź grządki nawozami mineralnymi i przekop, zwłaszcza, gdy gleba jest ciężka. Pod wymagające warzywa zastosuj obornik lub kompost. Jeśli nie zdążyłeś wcześniej przekopać nawozów zielonych, to koniecznie zrób to teraz, dopóki nie zamarzła gleba. Wykop jesienne pory do bezpośredniego zużycia; część z nich możesz jeszcze zadołować i przechować pod lekkim okryciem z liści lub słomy; można je również krótko trzymać na balkonie w skrzynce, zabezpieczone przed wysychaniem i zamarznięciem.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Grudzień

 

Grudzień                                                                                               Przeglądaj przechowywane warzywa (dynie, cukinie, cebulę, czosnek), czy się nie psują; usuwaj cebule miękkie, nadgniłe i z wyrastającym szczypiorem lub korzeniami. Zacznij pędzić warzywa na zielony szczypior i natkę: szczypiorek, cebulę, pietruszkę, seler. Wysiej nasiona rzeżuchy do specjalnych pojemników; doniczki postaw na najbardziej widnym oknie. Możesz doświetlać rośliny światłem sztucznym, przedłużając dzień o kilka godzin. W warzywniku w niektórych miejscach (przeznaczonych na rozsadnik czy pod tunele niskie) rozłóż materiały izolacyjne (włókninę, słomę, gałązki iglaste), by gleba nie zamarzła zbyt głęboko.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Styczeń
W zimie jest dłuższa przerwa w uprawach, zatem więcej czasu możesz poświęcić na czytanie fachowej literatury; poszerzenie wiedzy z różnych dziedzin ogrodnictwa z pewnością przyda się w nadchodzącym sezonie. Podczas spacerów po ogrodzie zbieraj liście jarmużu, pietruszkę naciową, roszponkę i zimowe odmiany porów, zadołowane w zacisznym kącie ogrodu. Na parapecie okiennym możesz pędzić kiełki warzyw, kupując specjalny zestaw nasion na kiełki; jak to się robi, przeczytasz na opakowaniu. Jeśli przechowujesz jeszcze warzywa korzeniowe w piwnicy, to sprawdź ich stan – jeśli zaczynają się psuć, trzeba je przebrać, a w miarę możliwości dość szybko wykorzystać; dłużej przechowywane, tracą na wartości.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Luty
Przejrzyj nasiona z ubiegłego sezonu; sprawdź ich energię kiełkowania. Przygotuj plan warzywnika; zaznacz, co i gdzie chcesz uprawiać.Zaplanuj też uprawę pod osłonami. Zrób listę zakupów, jakie i ile potrzeba nasion różnych gatunków warzyw. Kup także 2–3 opakowania białej agrowłókniny i kilkanaście metrów czarnej – do ściółkowania grządek. W końcu lutego w szklarni (np. na stołach z ogrzanym przez słońce podłożem) posiej nasiona rzodkiewki, kopru i sałaty; przeznacz na to małą powierzchnię, bo w marcu mogą być jeszcze mrozy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Marzec
Pod wysokimi osłonami wysiej rzodkiewkę, szpinak, koper, posadź cebulę dymkę, rozsadę sałaty. Jeśli ziemia się już nie lepi do narzędzi, lekko wzrusz ją i wyrównaj powierzchnię. Jeśli masz ciężką glebę, przekop ją na głębokość 15 cm; możesz rozsypać dojrzały kompost i wymieszać go z wierzchnią warstwą gleby. Dodaj nawozy wieloskładnikowe. W końcu marca (gdy pogoda na to pozwoli w cieplejszych rejonach) wysiej do gruntu warzywa wczesne, które nie boją się chłodu: rzodkiewkę, marchew, pietruszkę, szpinak, koper, cebulę, groch, bób. Posadź czosnek i cebulę dymkę; grządki okryj włókniną. Posiej do doniczek nasiona pomidorów i papryki; do skiełkowania nasion utrzymuj temperaturę 22–24°C, potem 18°C. Przygotuj zagony pod późniejsze siewy, wyznacz grządki, rzędy i ścieżki. Niszcz chwasty. Załóż tunele niskie (folia na pałąkach,umocowana sznurkiem); posadź tam sałatę, kalarepę, posiej rzodkiewkę i koper.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Kwiecień
Na przygotowane grządki w ogrodzie i w tunelu posadź rozsadę wczesnej kalarepy, kapusty i sałaty. Podlewaj i odchwaszczaj wszystkie warzywa. Szklarnia i tunel muszą być wietrzone. Siewki pomidorów i papryki przepikuj do doniczek z podłożem ogrzanym do około 18–20°C. Posiej buraki ćwikłowe na wczesny zbiór, pietruszkę oraz wczesne odmiany marchwi na letni zbiór. Po 20 kwietnia wysiej nasiona ogórków i cukinii do kilkunastu doniczek i trzymaj w domu. Na kolejnej grządce posiej następną partię rzodkiewki, kopru i rukoli, aby zapewnić ciągłość zbiorów. W końcu miesiąca w szklarni możesz posadzić pierwszą rozsadę pomidorów tunelowych (zakupioną, gotową). Musisz zapewnić roślinom podpory – paliki albo sznurek prowadzony do rozciągniętego u góry drutu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Maj
Zacznij hartować rozsadę warzyw dyniowatych i pomidorów, ograniczając podlewanie i wietrząc rośliny, wynosząc je np. na balkon. Posiej fasolę szparagową (około 15 maja), a potem nasiona ogórków. W szklarni posadź pomidory albo ogórki szklarniowe. Załóż też niskie tunele, gdzie posadzisz rozsadę ogórków i cukinii, kilka sztuk papryki i pomidory karłowe. Do gruntu posadź selery i pory (ich rozsadę trzeba kupić); możesz je posadzić na jednym zagonie   współrzędnie (rząd selerów, rząd porów). Pod koniec maja posiej marchew i buraki ćwikłowe przeznaczone do zimowego przechowywania. Aby jak najdłużej zbierać fasolę szparagową, co 10 dni wysiewaj nową partię nasion. Przy sprzyjającej pogodzie, na zagonie wyścielonym czarną włókniną posadź rozsadę papryki gruntowej, a także rozsadę dyni; dynie możesz posiać także wprost do gruntu. Pielęgnuj warzywa: podlewaj, niszcz chwasty, wzruszaj zaskorupiałą glebę, przerywaj za gęsto posiane rośliny, podwiązuj pomidory, obrywaj boczne pędy, wyrastające z kątów liści. Chroń warzywa przed chłodem, okrywając je włókniną, zwłaszcza przed zapowiadanym przymrozkiem majowym. Wietrz tunele i szklarnię.
                                                                                                                                             

Czerwiec
Do 10 czerwca posiej jeszcze ogórki, dłużej będziesz zbierać ich owoce. Na rozsadniku (miejsce przygotowania rozsady w gruncie) do 15 czerwca posiej nasiona jarmużu, kapusty brukselskiej, kalarepy i sałaty kruchej na zbiór jesienią. Przerwij zbyt gęsto rosnące siewki wysianych w maju warzyw, np. marchwi, pietruszki, ogórków, buraków. Pomidory i ogórki pod osłonami zasil nawozami (organicznymi, np. gnojówką z pokrzywy, skrzypu, kompostem, albo mineralnymi wieloskładnikowymi, o zwiększonej zawartości fosforu i potasu). Ścinaj pędy kwiatostanowe szczypiorku. U bobu usuń ulistnione wierzchołki, na których żerują mszyce. W razie suszy nawadniaj wszystkie uprawy. Szklarnie i tunele otwieraj; temperatura powyżej 28°C hamuje zapylanie kwiatów pomidora. U pomidorów wysoko rosnących usuwaj stale pędy boczne; Rośliny prowadź na 1, 2 lub 3 pędy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Lipiec
W pierwszych dniach lipca posiej jeszcze fasolę szparagową, a na rozsadniku różne sałaty na jesień. Zbieraj cebulę z dymki, kiedy około 50% roślin ma już załamany i lekko zaschnięty szczypior. Wykop czosnek z jesiennego sadzenia, zapleć warkocze, powieś w przewiewnym miejscu. Nawieź intensywnie rosnące warzywa, np. selery, pory, późną marchew i kapustę. Po pierwszym zbiorze zasil ogórki oraz wysoko rosnące odmiany pomidorów; dawka nawozów azotowych to około 15 dag na 10 m kw. Przy silnym nasłonecznieniu zacieniuj dach szklarni lub tunelu włókniną lub pomaluj rozpuszczoną w wodzie kredą lub gliną. Po zbiorze wczesnych warzyw posadź jarmuż, kalarepę, brukselkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         


Sierpień

W wolne miejsca posiej koper, rzodkiew, rzodkiewkę i kapustę pekińską; zbierzesz je jesienią. Wysiej roszponkę (w rzędy co 15–20 cm) i szpinak na zbiór jesienny. Do końca I dekady nawieź późne warzywa kapustne, selery i pory. Na niektórych zagonach do połowy sierpnia wysiej rośliny na zielony nawóz (np. wykę siewną, bobik, łubin żółty, żyto, facelię, słonecznik); jesienią przekopiesz je z ziemią. Zetnij już wierzchołki pędów pomidorów wysoko rosnących, zostawiając 1–2 liście nad ostatnim dobrze rozwiniętym kwiatostanem, co pozwoli na dojrzenie owoców, które się już wytworzyły; usuwaj też wszystkie pędy pojawiające się w kątach liści, a od dołu liście zżółknięte i zasychające. Pryzmę kompostową z resztkami organicznymi po raz kolejny przerzuć i polewaj wodą podczas suszy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Wrzesień
Wysiej jeszcze koper ogrodowy, rukolę, rzodkiewkę oraz roszponkę (na zbiór zimą) oraz mrozoodporne odmiany szpinaku. Nie zapomnij o przerywce i odchwaszczaniu warzyw wysianych latem. Przed pierwszymi przymrozkami jesiennymi zakończ uprawę warzyw ciepłolubnych (papryka, ogórki, cukinie, dynie). Wyrośnięte, zdrowe owoce (np. papryki czy pomidorów), ułóż w skrzynkach w temperaturze 12–14°C, aby mogły dojrzeć. Dojrzałe dynie możesz przechować kilka miesięcy; rób to w słoneczny i ciepły dzień, bo warzywa zbierane przy deszczu są zanieczyszczone, trudniej je przesortować i gorzej się przechowują. Sprzątaj dokładnie wszystkie resztki z grządek. Warzywa jesienne nawadniaj, jeśli jest sucho.

Lucyna Grabowska, ogrodniczka

Słowa kluczowe: warzywa uprawa, cukinia, dynia, fasola szparagowa, odczyn gleby badanie, szpinak, rzodkiewka, sałata, koper, kapusta pekińska, kompost przerabianie, jarmuż, brukselka, grządki warzywne nawożenie, cebula, czosnek, szczypiorek natka, pietruszka, rzeżucha, włóknina, materiały izolacyjne, roszponka, warzywa korzeniowe przechowywanie, warzywnik plan, kalarepa, kapusta rozsada, podlewanie, odchwaszczanie, tunel niski, burak ćwikłowy, rozsada hartowanie, siewki przerywanie, pokrzywa gnojówka, skrzyp, czosnek, zielony nawóz, wyka siewna, bobik, łubin żółty, żyto, facelia, słonecznik, warzywa w skrzynkach przechowywanie

Twój ogrodnik - okładka

Twój ogrodnik - co miesiąc w Twoim kiosku!

Wrzesień-Październik 2017 (178)

 

Popularne tagi

szeflera żagwin rośliny pod drzewa klon polny podlewanie tygrysówka berberys begonia bulwiasta rojnik roszponka magnolia gwiaździsta barwinek fuksja uprawa przylaszczka hortensja ogrodowa zawciąg nadmorski grusza czosnek cebulowe rośliny nawożenie rośliny łubin anafalis chiastofil szpinak mahonia pospolita porzeczka czerwona dalia kopytnik hortensja bukietowa palma przędziorek zapobieganie ubiorek wiecznie zielony modrzew bez czarny sosna winorośl kalina koralowa iglaki cięcie kolkwicja chińska pierwiosnek zawilec japoński siew sumak octowiec wrzosiec liliowiec groszek wiosenny eszolcja agrest sosna czarna dynia dławisz słonecznik fiołek lawenda karagana syberyjska tamaryszek powojnik tuja morela pierwiosnek łyszczak trawnik zakładanie rzodkiewka fiołek wonny maciejka wysoka grządka śliwa ligustr pospolity nektaryna lilia tygrysia czarnuszka pomidory budleja mak wschodni lilia żylistek paciorecznik wawrzynek wilczełyko rokitnik pospolity tawuła wczesna sosna żółta róża wielkokwiatowa pomidor porzeczka krwista laurowiśnia smagliczka porzeczka czarna jałowiec sabiński pigwowiec pelargonia pelargonie odchwaszczanie mieczyk bukszpan tawułka gęsiówka czereśnia włóknina róże fiołek afrykański ciemiernik nemezja róża pnąca cukinia wawrzynek główkowy serduszka turzyca pagórkowa dereń jadalny forsycja magnolia japońska ostrokrzew grabienie trawnik koszenie świerk kłujący jałowiec budleja dawida róża parkowa bergenia pięciornik krzewiasty brzoskwinia irga pozioma złotlin japoński pleniflora kalarepa chryzantema aksamitki iglaki mączlik wiśnia złotokap
Na Ogrodowej

Portrety roślin

zobacz więcej »
Pełnik europejski

Pełnik europejski
Trollius europaeus

Żółte kwiaty pełnika europejskiego są podobne do zaokrąglonych różyczek i rozwijają się w maju i czerwcu. Ich wysokość (30-60 cm) zależy od miejsca, w którym rosną.

Metasekwoja chińska

Metasekwoja chińska
Metasequoia glyptostroboides

Metasekwoja jest dużym drzewem iglastym. Pochodzi z tej samej rodziny, co cypryśnik błotny, ma podobne igiełkowate listki, które rozwijają się wcześnie wiosną i mają delikatny, jasnozielony kolor.

Jałowiec pospolity 'Repanda Variegata'

Jałowiec pospolity 'Repanda Variegata'
Juniperus communis ‘Repanda Variegata’

Gałązki tego karłowatego jałowca układają się poziomo tuż nad ziemią. Igły są miękkie, ciemnozielone z wierzchu, niebieskawe od dołu i bardzo gęste. Dorosła roślina (po 10 latach) osiąga około 1.5 m średnicy i zaledwie 30 cm wysokości. Dzięki temu nadaje się doskonale do okrywania gleby zarówno na terenach płaskich, jak i na skarpach.

napisz do nas

Czytelnicy o nas

(...) lubię proste, schematyczne rysunki - dzieki nim nauczyłam się jak ciąć róże, robić sadzonki itp. Z zapałem czytam "Portrety roślin". Dobrze, że oprócz suchej informacji podaje Pani wskazówki praktyczne. (...)

Katarzyna Żmuda

Miesiecznik jest wspaniały. Ciągle korzystam z informacji i porad w nim zawartych. Znajomi także zwracają sie do mnie z pytaniami dotyczącymi roślin, gdyż wiedzą, że zawsze dzieki "Twojemu ogrodnikowi" znajdę na nie odpowiedź.

Anna Bar

"Dziękuję za piękny, interesujący i bardzo przydatny zwykłym działkowcom - miłośnikom roślin - nie profesjonalistom - miesięcznik Twój Ogrodnik. Kupuję go od ponad roku. Nie jestem prenumeratorką, ale entuzjastką tego wydawnictwa, propagując go wśród znajomych (...)"

Wanda Malinowska