Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej o celu ich stosowania oraz zmianie ustawień plików "cookies" w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików "cookies", zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

Kalendarz prac w warzywniku

Mając własny, choćby niewielki, kawałek ziemi, albo nawet balkonowe skrzynki, możecie pokusić się o wyhodowanie ziół czy mini-pomidorków, które przydadzą się w kuchni i warto mieć je zawsze świeże pod ręką. A gdy już złapiecie bakcyla, nawet uprawa dyni nie będzie wam straszna. Ten kalendarz pomoże zaplanować pracę w warzywniku przez cały rok i przygotuje na nowe ogrodnicze wyzwania.

Październik
Jeśli nie było przymrozków, to teraz zbierz ostatnie dynie, cukinie, fasolę szparagową. Zlikwiduj uprawy, posprzątaj resztki. Zbadaj odczyn gleby, może trzeba ją zwapnować. Pod koniec miesiąca przekop nawozy zielone wysiane latem; wysokie rośliny przedtem rozdrobnij ostrym szpadlem, wtedy łatwiej je przekopać. Niektóre uprawy jesienne (szpinak, rzodkiewka, sałata, koper, kapusta pekińska) przykryj agrowłókniną, aby przedłużyć okres zbioru. Jeszcze raz przerób pryzmę kompostową; oddziel dobry, gotowy kompost, przesiewając go na oddzielną pryzmę, a nierozłożone resztki przeznacz do ponownego kompostowania. Okryj pryzmę po bokach i z góry słomą lub liśćmi.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Listopad
Zbierz ostatnie warzywa korzeniowe i kapustne. W warzywniku zostaje jarmuż i brukselka; możesz je sukcesywnie zbierać, są smaczniejsze po przemarznięciu. Przed zamarznięciem nawieź grządki nawozami mineralnymi i przekop, zwłaszcza, gdy gleba jest ciężka. Pod wymagające warzywa zastosuj obornik lub kompost. Jeśli nie zdążyłeś wcześniej przekopać nawozów zielonych, to koniecznie zrób to teraz, dopóki nie zamarzła gleba. Wykop jesienne pory do bezpośredniego zużycia; część z nich możesz jeszcze zadołować i przechować pod lekkim okryciem z liści lub słomy; można je również krótko trzymać na balkonie w skrzynce, zabezpieczone przed wysychaniem i zamarznięciem.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Grudzień

 

Grudzień                                                                                               Przeglądaj przechowywane warzywa (dynie, cukinie, cebulę, czosnek), czy się nie psują; usuwaj cebule miękkie, nadgniłe i z wyrastającym szczypiorem lub korzeniami. Zacznij pędzić warzywa na zielony szczypior i natkę: szczypiorek, cebulę, pietruszkę, seler. Wysiej nasiona rzeżuchy do specjalnych pojemników; doniczki postaw na najbardziej widnym oknie. Możesz doświetlać rośliny światłem sztucznym, przedłużając dzień o kilka godzin. W warzywniku w niektórych miejscach (przeznaczonych na rozsadnik czy pod tunele niskie) rozłóż materiały izolacyjne (włókninę, słomę, gałązki iglaste), by gleba nie zamarzła zbyt głęboko.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Styczeń
W zimie jest dłuższa przerwa w uprawach, zatem więcej czasu możesz poświęcić na czytanie fachowej literatury; poszerzenie wiedzy z różnych dziedzin ogrodnictwa z pewnością przyda się w nadchodzącym sezonie. Podczas spacerów po ogrodzie zbieraj liście jarmużu, pietruszkę naciową, roszponkę i zimowe odmiany porów, zadołowane w zacisznym kącie ogrodu. Na parapecie okiennym możesz pędzić kiełki warzyw, kupując specjalny zestaw nasion na kiełki; jak to się robi, przeczytasz na opakowaniu. Jeśli przechowujesz jeszcze warzywa korzeniowe w piwnicy, to sprawdź ich stan – jeśli zaczynają się psuć, trzeba je przebrać, a w miarę możliwości dość szybko wykorzystać; dłużej przechowywane, tracą na wartości.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Luty
Przejrzyj nasiona z ubiegłego sezonu; sprawdź ich energię kiełkowania. Przygotuj plan warzywnika; zaznacz, co i gdzie chcesz uprawiać.Zaplanuj też uprawę pod osłonami. Zrób listę zakupów, jakie i ile potrzeba nasion różnych gatunków warzyw. Kup także 2–3 opakowania białej agrowłókniny i kilkanaście metrów czarnej – do ściółkowania grządek. W końcu lutego w szklarni (np. na stołach z ogrzanym przez słońce podłożem) posiej nasiona rzodkiewki, kopru i sałaty; przeznacz na to małą powierzchnię, bo w marcu mogą być jeszcze mrozy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Marzec
Pod wysokimi osłonami wysiej rzodkiewkę, szpinak, koper, posadź cebulę dymkę, rozsadę sałaty. Jeśli ziemia się już nie lepi do narzędzi, lekko wzrusz ją i wyrównaj powierzchnię. Jeśli masz ciężką glebę, przekop ją na głębokość 15 cm; możesz rozsypać dojrzały kompost i wymieszać go z wierzchnią warstwą gleby. Dodaj nawozy wieloskładnikowe. W końcu marca (gdy pogoda na to pozwoli w cieplejszych rejonach) wysiej do gruntu warzywa wczesne, które nie boją się chłodu: rzodkiewkę, marchew, pietruszkę, szpinak, koper, cebulę, groch, bób. Posadź czosnek i cebulę dymkę; grządki okryj włókniną. Posiej do doniczek nasiona pomidorów i papryki; do skiełkowania nasion utrzymuj temperaturę 22–24°C, potem 18°C. Przygotuj zagony pod późniejsze siewy, wyznacz grządki, rzędy i ścieżki. Niszcz chwasty. Załóż tunele niskie (folia na pałąkach,umocowana sznurkiem); posadź tam sałatę, kalarepę, posiej rzodkiewkę i koper.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Kwiecień
Na przygotowane grządki w ogrodzie i w tunelu posadź rozsadę wczesnej kalarepy, kapusty i sałaty. Podlewaj i odchwaszczaj wszystkie warzywa. Szklarnia i tunel muszą być wietrzone. Siewki pomidorów i papryki przepikuj do doniczek z podłożem ogrzanym do około 18–20°C. Posiej buraki ćwikłowe na wczesny zbiór, pietruszkę oraz wczesne odmiany marchwi na letni zbiór. Po 20 kwietnia wysiej nasiona ogórków i cukinii do kilkunastu doniczek i trzymaj w domu. Na kolejnej grządce posiej następną partię rzodkiewki, kopru i rukoli, aby zapewnić ciągłość zbiorów. W końcu miesiąca w szklarni możesz posadzić pierwszą rozsadę pomidorów tunelowych (zakupioną, gotową). Musisz zapewnić roślinom podpory – paliki albo sznurek prowadzony do rozciągniętego u góry drutu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Maj
Zacznij hartować rozsadę warzyw dyniowatych i pomidorów, ograniczając podlewanie i wietrząc rośliny, wynosząc je np. na balkon. Posiej fasolę szparagową (około 15 maja), a potem nasiona ogórków. W szklarni posadź pomidory albo ogórki szklarniowe. Załóż też niskie tunele, gdzie posadzisz rozsadę ogórków i cukinii, kilka sztuk papryki i pomidory karłowe. Do gruntu posadź selery i pory (ich rozsadę trzeba kupić); możesz je posadzić na jednym zagonie   współrzędnie (rząd selerów, rząd porów). Pod koniec maja posiej marchew i buraki ćwikłowe przeznaczone do zimowego przechowywania. Aby jak najdłużej zbierać fasolę szparagową, co 10 dni wysiewaj nową partię nasion. Przy sprzyjającej pogodzie, na zagonie wyścielonym czarną włókniną posadź rozsadę papryki gruntowej, a także rozsadę dyni; dynie możesz posiać także wprost do gruntu. Pielęgnuj warzywa: podlewaj, niszcz chwasty, wzruszaj zaskorupiałą glebę, przerywaj za gęsto posiane rośliny, podwiązuj pomidory, obrywaj boczne pędy, wyrastające z kątów liści. Chroń warzywa przed chłodem, okrywając je włókniną, zwłaszcza przed zapowiadanym przymrozkiem majowym. Wietrz tunele i szklarnię.
                                                                                                                                             

Czerwiec
Do 10 czerwca posiej jeszcze ogórki, dłużej będziesz zbierać ich owoce. Na rozsadniku (miejsce przygotowania rozsady w gruncie) do 15 czerwca posiej nasiona jarmużu, kapusty brukselskiej, kalarepy i sałaty kruchej na zbiór jesienią. Przerwij zbyt gęsto rosnące siewki wysianych w maju warzyw, np. marchwi, pietruszki, ogórków, buraków. Pomidory i ogórki pod osłonami zasil nawozami (organicznymi, np. gnojówką z pokrzywy, skrzypu, kompostem, albo mineralnymi wieloskładnikowymi, o zwiększonej zawartości fosforu i potasu). Ścinaj pędy kwiatostanowe szczypiorku. U bobu usuń ulistnione wierzchołki, na których żerują mszyce. W razie suszy nawadniaj wszystkie uprawy. Szklarnie i tunele otwieraj; temperatura powyżej 28°C hamuje zapylanie kwiatów pomidora. U pomidorów wysoko rosnących usuwaj stale pędy boczne; Rośliny prowadź na 1, 2 lub 3 pędy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Lipiec
W pierwszych dniach lipca posiej jeszcze fasolę szparagową, a na rozsadniku różne sałaty na jesień. Zbieraj cebulę z dymki, kiedy około 50% roślin ma już załamany i lekko zaschnięty szczypior. Wykop czosnek z jesiennego sadzenia, zapleć warkocze, powieś w przewiewnym miejscu. Nawieź intensywnie rosnące warzywa, np. selery, pory, późną marchew i kapustę. Po pierwszym zbiorze zasil ogórki oraz wysoko rosnące odmiany pomidorów; dawka nawozów azotowych to około 15 dag na 10 m kw. Przy silnym nasłonecznieniu zacieniuj dach szklarni lub tunelu włókniną lub pomaluj rozpuszczoną w wodzie kredą lub gliną. Po zbiorze wczesnych warzyw posadź jarmuż, kalarepę, brukselkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         


Sierpień

W wolne miejsca posiej koper, rzodkiew, rzodkiewkę i kapustę pekińską; zbierzesz je jesienią. Wysiej roszponkę (w rzędy co 15–20 cm) i szpinak na zbiór jesienny. Do końca I dekady nawieź późne warzywa kapustne, selery i pory. Na niektórych zagonach do połowy sierpnia wysiej rośliny na zielony nawóz (np. wykę siewną, bobik, łubin żółty, żyto, facelię, słonecznik); jesienią przekopiesz je z ziemią. Zetnij już wierzchołki pędów pomidorów wysoko rosnących, zostawiając 1–2 liście nad ostatnim dobrze rozwiniętym kwiatostanem, co pozwoli na dojrzenie owoców, które się już wytworzyły; usuwaj też wszystkie pędy pojawiające się w kątach liści, a od dołu liście zżółknięte i zasychające. Pryzmę kompostową z resztkami organicznymi po raz kolejny przerzuć i polewaj wodą podczas suszy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Wrzesień
Wysiej jeszcze koper ogrodowy, rukolę, rzodkiewkę oraz roszponkę (na zbiór zimą) oraz mrozoodporne odmiany szpinaku. Nie zapomnij o przerywce i odchwaszczaniu warzyw wysianych latem. Przed pierwszymi przymrozkami jesiennymi zakończ uprawę warzyw ciepłolubnych (papryka, ogórki, cukinie, dynie). Wyrośnięte, zdrowe owoce (np. papryki czy pomidorów), ułóż w skrzynkach w temperaturze 12–14°C, aby mogły dojrzeć. Dojrzałe dynie możesz przechować kilka miesięcy; rób to w słoneczny i ciepły dzień, bo warzywa zbierane przy deszczu są zanieczyszczone, trudniej je przesortować i gorzej się przechowują. Sprzątaj dokładnie wszystkie resztki z grządek. Warzywa jesienne nawadniaj, jeśli jest sucho.

Lucyna Grabowska, ogrodniczka

Słowa kluczowe: warzywa uprawa, cukinia, dynia, fasola szparagowa, odczyn gleby badanie, szpinak, rzodkiewka, sałata, koper, kapusta pekińska, kompost przerabianie, jarmuż, brukselka, grządki warzywne nawożenie, cebula, czosnek, szczypiorek natka, pietruszka, rzeżucha, włóknina, materiały izolacyjne, roszponka, warzywa korzeniowe przechowywanie, warzywnik plan, kalarepa, kapusta rozsada, podlewanie, odchwaszczanie, tunel niski, burak ćwikłowy, rozsada hartowanie, siewki przerywanie, pokrzywa gnojówka, skrzyp, czosnek, zielony nawóz, wyka siewna, bobik, łubin żółty, żyto, facelia, słonecznik, warzywa w skrzynkach przechowywanie

 

Popularne tagi

tygrysówka ligustr pospolity smagliczka chiastofil sumak octowiec złotokap pierwiosnek budleja dawida morela róże bukszpan tamaryszek tawułka wiśnia lilia ciemiernik kalarepa klon polny kalina koralowa porzeczka czerwona karagana syberyjska porzeczka czarna rokitnik pospolity rzodkiewka śliwa zawilec japoński żylistek brzoskwinia róża pnąca nektaryna pierwiosnek łyszczak pomidory gęsiówka berberys kolkwicja chińska barwinek sosna fuksja uprawa tawuła wczesna grusza fiołek wonny mak wschodni przylaszczka turzyca pagórkowa szpinak zawciąg nadmorski mahonia pospolita pomidor pigwowiec iglaki bergenia liliowiec trawnik zakładanie budleja siew laurowiśnia podlewanie włóknina powojnik fiołek afrykański mączlik irga pozioma paciorecznik dalia anafalis sosna czarna lawenda jałowiec sabiński rośliny pod drzewa magnolia japońska nemezja serduszka wysoka grządka róża parkowa dławisz jałowiec agrest ubiorek wiecznie zielony pelargonie palma róża wielkokwiatowa aksamitki pięciornik krzewiasty szeflera pelargonia hortensja ogrodowa bez czarny kopytnik grabienie mieczyk tuja rojnik wrzosiec porzeczka krwista wawrzynek główkowy czereśnia złotlin japoński pleniflora odchwaszczanie dereń jadalny słonecznik cukinia żagwin łubin cebulowe rośliny nawożenie trawnik koszenie dynia chryzantema wawrzynek wilczełyko przędziorek zapobieganie forsycja fiołek świerk kłujący iglaki cięcie lilia tygrysia ostrokrzew roszponka winorośl hortensja bukietowa groszek wiosenny czosnek modrzew eszolcja maciejka sosna żółta magnolia gwiaździsta begonia bulwiasta czarnuszka rośliny
Na Ogrodowej

Portrety roślin

zobacz więcej »
Ciemiernik wschodni

Ciemiernik wschodni
Helleborus orientalis

Bardzo atrakcyjna bylina rozpoczynająca kwitnienie w końcu października, które trwa aż do końca maja. Najwięcej kwiatów pojawia się na przełomie lutego i marca.

Czarnuszka damasceńska

Czarnuszka damasceńska
Nigella damescena

Moim zdaniem to jedna z najładniejszych roślin jednorocznych. Wysiana w różnokolorowej masie wygląda po prostu pięknie. Dorasta do 40 cm wysokości. Kwiaty, pojedyncze lub pełne, o oryginalnym kształcie, osadzone są na czubkach łodyg; występują w różnych kolorach, od niebieskiego (najczęściej), przez niebieskofioletowy, różowy do białego.

Brunnera wielkolistna

Brunnera wielkolistna
Brunnera macrophylla

Bywa nazywana niezapominajką kaukaską. Ma duże liście kształtem przypominające serce i właśnie one są głównym atutem tej rośliny. Widać je wyraźnie do późnej jesieni, kiedy inne byliny już dawno pochowały się pod ziemię.

napisz do nas

Czytelnicy o nas

Miesiecznik jest wspaniały. Ciągle korzystam z informacji i porad w nim zawartych. Znajomi także zwracają sie do mnie z pytaniami dotyczącymi roślin, gdyż wiedzą, że zawsze dzieki "Twojemu ogrodnikowi" znajdę na nie odpowiedź.

Anna Bar

"Dziękuję za piękny, interesujący i bardzo przydatny zwykłym działkowcom - miłośnikom roślin - nie profesjonalistom - miesięcznik Twój Ogrodnik. Kupuję go od ponad roku. Nie jestem prenumeratorką, ale entuzjastką tego wydawnictwa, propagując go wśród znajomych (...)"

Wanda Malinowska

(...) lubię proste, schematyczne rysunki - dzieki nim nauczyłam się jak ciąć róże, robić sadzonki itp. Z zapałem czytam "Portrety roślin". Dobrze, że oprócz suchej informacji podaje Pani wskazówki praktyczne. (...)

Katarzyna Żmuda