Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej o celu ich stosowania oraz zmianie ustawień plików "cookies" w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików "cookies", zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

Uprawa ogórków

Aby odnieść sukces w uprawie ogórków, trzeba zapewnić im ciepło i bardzo żyzną, próchniczną glebę. Jeżeli chcesz posiać je pod gołym niebem, przygotuj miejsce osłonięte, nasłonecznione. Ogórki są wrażliwe na wahania temperatury zarówno pod ziemią, jak i na powierzchni. Może im zaszkodzić nie tylko spadek temperatury, ale nawet przelotny chłodniejszy wiatr. Dlatego zagonki dobrze jest osłonić rzędem krzewów owocowych lub wyższych warzyw, np. kukurydzy.

Zagonki ogórków nie powinny być zbyt blisko korony drzewa, bo na jej obrzeżach jest dużo drobnych korzonków, które będą zabierały ogórkom substancje odżywcze Zagonki ogórków nie powinny być zbyt blisko korony drzewa, bo na jej obrzeżach jest dużo drobnych korzonków, które będą zabierały ogórkom substancje odżywcze

Zwykle wysiewamy ogórki do gruntu około 10 maja, by na powierzchnię wyszły dopiero po zimnej Zośce. Jednak nie trzymaj się niewolniczo tego terminu, jeśli ziemia nie jest dostatecznie wygrzana, poczekaj jeszcze jakiś czas, bo w wyziębionej glebie siewki będą się męczyć, żółknąć i chorować. Ogórki wysiane nawet pod koniec maja do ciepłej gleby, szybko urosną i wydadzą dorodny plon. 

Przed siewem wykop rowek na 30 cm szeroki, na 20 cm głęboki, daj na dół dobrze rozłożony obornik, na to próchniczną ziemię wymieszaną z kompostem. W ten rowek możesz siać ogórki w rządku (nie za gęsto) na głębokości 2 cm, lub umieszczać je w ziemi po trzy nasionka co 20 cm. Kolejny rowek nie powinien być bliżej niż 60 cm od pierwszego. 

Warto wiedzieć, że kilkuletnie nasiona ogórków mają lepszą siłę kiełkowania niż jednoroczne. Dlatego spokojnie możesz wysiewać nasiona, które zostały ci z poprzednich lat. 

Kiedy wyrośnie 5- 6 liść, odłam wierzchołek pędu Kiedy wyrośnie 5- 6 liść, odłam wierzchołek pędu

Gdy młody pęd urośnie na tyle, że będzie miał 6 liści, uszczyknij lub utnij jego wierzchołek. Ten zabieg spowoduje rozkrzewienie się rośliny, a w konsekwencji pomoże w uzyskaniu większego plonu w uprawie ogórków. Kiedy ogórki zaczną dojrzewać, trzeba je systematycznie zbierać, gdyż zbyt długo pozostawione na grządce tracą smak, a rozrastająca się komora z nasionami obciąża całą roślinę, która zwalnia tempo owocowania. Jeżeli zbyt rzadko zbierasz ogórki, ich kwitnienie zostanie zahamowane, a tym samym dalsze owocowanie znacznie ograniczone. Częste zrywanie ogórków pomoże im owocować do jesieni. Na początku zrywaj ogórki codziennie, a potem co drugi, lub co trzeci dzień.

UWAGA: zrywając ogórki, jedną ręką przytrzymaj pęd główny I nie szarp za owoc, lecz próbuj go wykręcić, tak, aby nie uszkodzić lub nie złamać pędu, gdyż może to skutkować śmiercią rośliny i tym samym zakończeniem tegorocznej uprawy ogórków. Aby ułatwić sobie pracę, możesz użyć czystego sekatora (by nie przenosić chorób) oraz rękawiczek, gdyż wiele odmian posiada ostre kolce. 


Dojrzewające ogórki trzeba zbierać na bieżąco Dojrzewające ogórki trzeba zbierać na bieżąco Ogórek jest delikatną rośliną i wymaga delikatnego traktowania w trakcie uprawy. Uważaj, by podczas plewienia nie naruszyć płytkiego systemu korzeniowego. Ziemia powinna być zawsze wilgotna, ale korzenie nie mogą zamakać.

W utrzymaniu wilgoci pomaga czarna folia rozłożona między rządkami, która dodatkowo chroni zagon przed chwastami, a także umożliwia zbieranie czystych owoców. Jeśli, tak jak mnie, razi cię widok plastiku między grządkami, zamiast folii rozłóż słomę: będzie ekologicznie, a warzywnik nabierze rustykalnego charakteru.

Powodzenia!

Lucyna Grabowska, ogrodniczka

Do uprawy ciepłolubnych ogórków idealna jest wysoka grządka, więcej o tym tutaj

O uprawie pomidorów przeczytacie w tym miejscu, a o uprawie wymagających dyń w kolejnym artykule


Słowa kluczowe: ogórki uprawa, ogórki siew, nasiona ogórków, zbiór ogórków, ogórki optymalne warunki

 

Popularne tagi

karagana syberyjska trawnik koszenie dalia żagwin szeflera wrzosiec porzeczka czerwona róża parkowa mahonia pospolita kolkwicja chińska forsycja mączlik serduszka czosnek pomidory tuja fuksja uprawa sosna żółta powojnik turzyca pagórkowa nektaryna agrest zawilec japoński siew róża wielkokwiatowa grabienie ciemiernik magnolia japońska anafalis porzeczka krwista pięciornik krzewiasty grusza budleja liliowiec laurowiśnia świerk kłujący begonia bulwiasta tamaryszek bez czarny fiołek barwinek berberys aksamitki kalarepa wawrzynek wilczełyko wiśnia łubin trawnik zakładanie mak wschodni przylaszczka róże mieczyk wawrzynek główkowy pomidor chryzantema palma smagliczka kalina koralowa czarnuszka złotokap pierwiosnek fiołek wonny cebulowe rośliny nawożenie maciejka dynia groszek wiosenny ubiorek wiecznie zielony ligustr pospolity zawciąg nadmorski budleja dawida dławisz pelargonie sumak octowiec tawuła wczesna ostrokrzew fiołek afrykański rośliny brzoskwinia słonecznik chiastofil dereń jadalny nemezja sosna pigwowiec porzeczka czarna pelargonia odchwaszczanie gęsiówka irga pozioma sosna czarna podlewanie żylistek róża pnąca przędziorek zapobieganie tawułka winorośl rojnik pierwiosnek łyszczak lilia magnolia gwiaździsta tygrysówka jałowiec lawenda iglaki bukszpan morela czereśnia śliwa eszolcja kopytnik hortensja bukietowa wysoka grządka rzodkiewka roszponka złotlin japoński pleniflora iglaki cięcie jałowiec sabiński cukinia szpinak paciorecznik klon polny włóknina rośliny pod drzewa lilia tygrysia modrzew bergenia hortensja ogrodowa rokitnik pospolity
Na Ogrodowej

Portrety roślin

zobacz więcej »
Pysznogłówka

Pysznogłówka

Monarda, pysznogłówka, bergamotka... to nazwy określające jedną z ciekawszych roślin, zamieszkującą redakcyjny ogród miesięcznika Twój Ogrodnik. Łatwa w uprawie, oryginalna, atrakcyjna, a do tego użyteczna.

Dereń jadalny

Dereń jadalny
Cornus mas

Dereń jadalny, nazywany też dereniem właściwym, śmiało można zaliczyć do najcenniejszych krzewów. Jest atrakcyjny zarówno jako roślina ozdobna, jak i użyteczna, bo z owoców można zrobić dżemy, konfitury, nalewki, m.in. słynną dereniówkę i wina.

Róża

Róża
Rosa

Róża to jedna z najdłużej uprawianych roślin na świecie. Nie ma osoby, która nie pochyliłaby się nad jej pięknem. Czczona i wielbiona od wieków, za swój wdzięk i nieprzeciętny aromat, symbol kultów religijnych, bohaterka bajek, powieści i legend.

napisz do nas

Czytelnicy o nas

Miesiecznik jest wspaniały. Ciągle korzystam z informacji i porad w nim zawartych. Znajomi także zwracają sie do mnie z pytaniami dotyczącymi roślin, gdyż wiedzą, że zawsze dzieki "Twojemu ogrodnikowi" znajdę na nie odpowiedź.

Anna Bar

"Dziękuję za piękny, interesujący i bardzo przydatny zwykłym działkowcom - miłośnikom roślin - nie profesjonalistom - miesięcznik Twój Ogrodnik. Kupuję go od ponad roku. Nie jestem prenumeratorką, ale entuzjastką tego wydawnictwa, propagując go wśród znajomych (...)"

Wanda Malinowska

(...) lubię proste, schematyczne rysunki - dzieki nim nauczyłam się jak ciąć róże, robić sadzonki itp. Z zapałem czytam "Portrety roślin". Dobrze, że oprócz suchej informacji podaje Pani wskazówki praktyczne. (...)

Katarzyna Żmuda